Friday, February 27, 2009

hikmah kelam kabut..

hajat dihati kecil ni nak siapkan assignment biology. kononnye nak hantar sebelum due date. tapi malang tidak berbau, dla ketiduran sepanjang malam dengan nyenyaknye setelah berhujan di petang hari. begitu juga dengan roomateku yang tersayang, atiqah. kami same2 buat assignment dan mengolah ayat-ayat dalam mimpi. selalunye pukul 3pagi dah bangun untuk study, ntah macam mane tak bangun dan terus tertidur sehinggan pukul 6 pagi kurang 15 minit.(maknenye pukul 5. 45 pagi la).alarm yang telah di set pada kedua2 ncet kami tak berbunyi,(mungkin juga bunyi cume kami je yang tak sedar, almaklumlah tidur mati namenye), tapi tu roomate dla jela, dla dah tersedar awal sikit daripada 2, alamak, homework bi tak siap lagi!! pagi ni pulak ade presentation kemahiran berfikir dan bahasa melayu kontekstual. nasib baik semua slide dah siap. pagi ni ade perhimpunan mingguan, Ya Allah, tuhan jela yang tahu bertape kelam kabutnye kami, seperti biase jam kami memang di set bukan waktu Malaysia..hehe..maknenye lebih cepat daripada waktu sebenar, dengan niat supaya kami sentiasa cepat dan segera dalam sesuatu perkara.. aduhai, mane satu jam yang betul???? jam dla cepat 10 minit daripada jam atiqah, manakala jam atiqah 15 minit cepat daripada jam di ncet dla, kat ncet atiqah pulak jamnya 5 minit lambat daripada jam dla.. What Time is it?? maka pagi yang gelap kini sudah terang.. tak sempat sarapan kami berdua terus sahaja menuju ke perhimpunan.. mase 2 jam dla dah menunjukkan pukul 7.35 pagi, sedangkan perhimpunan pukul 7.30pagi. nak ambil masa berjalan lagi, bukannye dekat. "abesla macam ni, lambatla kite...tak macam dua jumaat yang lepas, jumaat ni kite lambat.." kate atiqah kepada dla.. kami berjalan laju.. tak hirau kiri kanan.. menonong je.. sampai2 kat dataran.. laa... perhimpunan tak start lagi rupenye.. fuh..sahabat2 yang lain macam pelik tengok kami berdua yang kelam kabut.kelas pun bermula seperti biase, mase waktu gap selama 15minit, dla dan atiqah ambil kesempatan balik sekejap semata2 nak print out handout yang perlu diberi pada sahabat2 lain semasa presentation, nak print out bukan main lame, kami dah curi masa untuk kuliah inglish (15minit).. habislah tentu kene soal jawab kenape lambat, kami pun lepas 2 rushing ke kelas, semput2.. sampai je kat tempat yang ditujui ternampaklah si zahidan, ketua kami, rupa2nye pensyarah kami takde, dan kelas pun dibatalkan, kalau tahu dari awal tadi alamatnye tak ke kelas lah kami, dan takdelah kelam kabut sampai macam ni, handout yang kami print tadi cume dapat potostat separuh je sebabnye tengah potostat, suddenly blackout pulak koperasi 2.. =( sedihnye.. terpakselah menjawab kat pensyarah kemahiran berfikir bahawa handout kami akan diberi kemudian.. Alhamdulillah, presentation tak jadi, hehe..selamat... "agaknye lah ape yang menyebabkan kite kelam kabut ek atiqah?? orang lain relax je macam biase,kite je yang tak tentu arah" tanye dla kepada atiqah.. atiqah pun menjawab "ntahla, hehe.." dla pun membalas, "ha ni mesti kualat kau dengan aku, selalu sangat cakap aku kabut..tengok sekarang sape yang kabut??". the conclusion is, berdasarkan kajian dla dan atiqah berkaitan dengan hal kelam kabut kami ni..""BILA KITE MULAKAN PAGI DENGAN TIDAK TERATUR, NTAH APE2 NTAH, KELAM KABUT SEMACAM...IA SEAKAN2 VIRUS YANG AKAN MENULAR SEHINGGA KE SUATU MASA YANG DITETAPKAN..""(theory ni masih dalam kajian adil-atiq).. logik jugakkan.. tapi ape yang dah kami lalui pagi ni banyak hikamhnye..antaranya presentation tak jadi, pennsyarah takde, kelas batal dan klimaksnye apabila kami bersama sahabat2 sekelas ditawarkan untuk mengikuti kursus dan menjelajah ke beberapa tempat di Malaysia untuk membuat liputan tentang KAGUM (sukan antara IPGM) dan sukan antara IPT. kami akan dilatih untuk menjadi photographer, penulis script, designer dan macam2 lagi.. satu peluang yang amat berharga.. syukur Alhamdulillah.. setiap yang berlaku ada hikmahnya.,

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...