Saturday, March 14, 2009

KAGUM + holiday..

assalamualaikum...sekarang dla di kota tinggi, johor.. bukan balik kampung tapi jadi reporter untuk karnival KAGUM 2009 peringkat kebangsaan (kegiatan aktiviti gerko untuk maktab)...tu name lame..senang kate macam karnival sukan untuk ipgm la..
dla kene jadi reporter (photographer n wartawan) untuk acara olahraga..alamak hitam la pasni... minggu ni agak bz dan memenatkan.. agaknye la.. cuti sem selama seminggu ni dla abeskan untuk karnival ni.. banyak pengalaman yang dla dapat..
"..kami guru Malaysia..."

selama beberapa hari dla kat kota tinggi memang xde mase nak layan orang call or mesej.. mane taknye.. start keje pukul 7 pagi sampai ke esok subuh senang kate keje 24 jam la.... note book, pen, dan camera SLR tu lah peneman setia ke mana sahaja dla pergi .. pantang dapat berita yang gempak dan pose2 yang menarik.. tu lah tempat yang dla tuju...siang dari pagi sampai petang cari berita.. then lepas magrib buat berita, edit2 gambar.. compile kan.. cetak berita dan bahagi2 untuk diedarkan.. tolak tambah darab bahagi dah pukul 6.30 pagi.. macam tu lah rutin selama seminggu.. tidur bukan atas katil.. tapi kat pejabat tempat dla bekerja...asal rasa selesa tidurlah kat mane2.. asal lentok kat meja je tertidur..dengan berbantalkan lengan..laptop yang sentiasa terbukak menanti tuannya untuk di switch off... penatnye jangan cakap la..semua kerja nak pantas..simpati betul sesiapa yang melihatnye... ceh cite nak sadis...

ber"tilamkan" kerusi, "bantalkan" lengan

pengalaman lebih dari setelaga kalau di calculate.. dla belajar cara nak ambil gambar dengan teknik-teknik yang betul, menulis berita, menyusun berita dan mencetak.. pengalaman ni memang dla xpenah dapat sebelum ni... hari ketiga dla kena demam panas.. mase tu dla memang dah x ade kudrat untuk bekerja.. mujurlah editor dla bagi dla rehat selepas dla siap menulis semua berita2 dla..u pun kena keje jugak...ade sorang kakak senior ni baik sangat.. belikan dla ubat n 100 plus sebotol yang besar punye.. miss honey plak, kembar dla jaga dla malam tu.. tuamkan dahi dla.. esok paginya pukul 7 dla kena start keje.. dla gahkan jugak.. rase nak pengsan je cepat2 duduk kat mane2.. cuaca memang tak menentu hujan dan panas.. kawan2 rasa serba salah nak lepaskan dla bekerja sorang2 tapi nak buat macam mane.. masing2 dihantar ke tempat yang berlainan..dahla kat tempat yang dla kene hantar tu takde sorang pun yang dla kenal.. tapi takpelah, dah namenya reporter kenalah mesra rakyat... sape2 jela yang dla tegur mesti baik je ngan dla..tak pelah lagipun semua yang ade kat situ pun budak2 ipgm.. kire kita semua serumpun la..bakal2 cikgulah katekan..hari terakhir dla kat kota tinggi dla berhajat nak singgah kampung kat batu pahat.. kira tak balik terus ke ip dla.. tapi sebelum tu sempat lagi dla singgah ke Teluk Ramunia.. teringin sangat nak tengok pantai.. hajat kesampaian jugak... walaupun sekejap tapi seronok sangat.. esoknya sorang2 dla balik ke kampung.. sekejap je dalam sehari lepas tu dla balik ke ip semula di n9..



antara pics yang sempat dila ambil mase kat pantai Teluk Ramunia



rentetan daripada Karnival KAGUM 2009 ni, satu lagi Karnival sukan SIGMA akan diadakan di Terengganu bulan 8 tahun ni.. dla pun bertugas sebagai reporter lagi di sana.. tapi kali ni bukan karnival antara ip.. tetapi karnival sukan antara ip, ipts, ipta dan lain2... so, bersiap sedia dla akan ke sana!! hehehe... tahun depan KAGUM 2010 akan berlangsung di Sarawak.. yea .. i will fly by aeroplane wings.... =)

geng2 reporter n photographer

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...